Näyttely

Marjatta Tapiola – Pyhän Antoniuksen kiusaukset

Marjatta Tapiola – Pyhän Antoniuksen kiusaukset

W.G. Sebald: Luonnon mukaan

…Kammottava hirviö vetää
pyhimystä tukasta yli permannon.
Alhaalla
vasemmassa kulmassa kyyhöttää
Isenheimin hospitaalihoidokin
kuppahaavautumien peittämä ruumis.
Sen
yläpuolella kohottautuu kaksipäinen ja
monikätinen sekava olento
aikeissa surmata pyhimyksen
lyöntiin kohotetulla leukaluulla.

Marjatta Tapiola löytää maalaustensa lähtökohdat usein kirjallisuudesta, esimerkiksi antiikin Minotauros-myytistä tai Anna Ahmatovan runoista. Hän ei kuitenkaan kuvita näitä kertomuksia, vaan käsittelee niiden kautta ihmisyyden olemusta ja elämän kirjoa, kaikille tuttuja tunteita ja kokemuksia.

Tapiolan tänä vuonna valmistunut kuuden maalauksen kokonaisuus Pyhän Antoniuksen kiusaukset perustuu otteeseen saksalaissyntyisen kirjailijan W.G. Sebaldin runoteoksesta Luonnon mukaan (1988, suom. Kari Aronpuro 2022). Siinä Sebald kuvailee yksityiskohtaisesti muun muassa Mathias Grünewaldin kuuluisaan alttarimaalaukseen (1516) sisältyviä kohtauksia Pyhän Antoniuksen elämästä. Tapiola on tulkinnut kirjailijan väkeviä säkeitä näkemättä niiden lähtökohtana ollutta mestariteosta.Tehtävä on ollut haastava ja tulokset yllättäviä myös Tapiolan taidetta tunteville.

Marjatta Tapiola (s. 1951) on sukupolvensa merkittävimpiä taidemaalareita Suomessa. Hän on saanut Pro Finlandia -mitalin ja Suomen Kulttuurirahaston palkinnon 2004 sekä Valtionpalkinnon 2006. Tapiola on edustettuna Ateneumin ohella useimmissa suomalaisissa taidekokoelmissa. Hän on myös arvostettu muotokuvamaalari.

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan!

Sofian galleria on avoinna ma-pe klo 9-15 ja muulloin sopimuksen mukaan. Tiedustelut puh. 010 277 900.

Huhtikuussa avautuu taidemaalari Heikki Marilan näyttely. Syksyllä on Rosa Liksomin näyttely.