Pyhän Viisauden kappeli - Hagia Sofia

Ihmisen elämä ei ole vain aineellista tai järjellistä. Henkeäkin tarvitaan. Hengen ravintoa saat Pyhän Viisauden kappelissa, joka on avoinna kaikille rukousta ja hiljentymistä varten.
Sinulta ei vaadita mitään. Olet tervetullut ihmeen äärelle.

Pyhän Viisauden kappeli on nimetty Istanbulissa sijaitsevan, 500-luvulla rakennetun Hagia Sofia -kirkon mukaan.

Kappelissa toimitetaan aamupalvelukset arkisin klo 8.30 ja lauantaisin liturgia klo 10.00, sekä muita palveluksia erikseen ilmoitettavina ajankohtina.

Pyhän Jaakobin liturgia la 22.10.2022

Pyhän Apostoli Jaakobin muistopäivää vietetään Sofiassa lauantaina 22.10.2022. Metropoliitta Ambrosius toimittaa liturgian silloin yhdessä papiston kanssa klo 10.00.

Pyhälle Apostoli Jaakobille, Herran veljelle, omistettu liturgia on tiettävästi vanhin. Sen juuret ovat Jerusalemin kirkon varhaisessa käytännössä.

Liturgian keskeisin osa (anafora) muistuttaa rakenteeltaan meille tutumpia Krysostomoksen ja Basileioksen liturgioita. Kuitenkin toimittava pappi seisoo pyhän pöydän takana kansaan päin kääntyneenä. Jaakobin liturgian rukoukset ovat yksinkertaisempia. Pyhitetty leipä ja viini jaetaan erikseen.

Sofia – viisaus

Kreikan sana sofia tarkoittaa viisautta. Sitä käytetään monissa tutuissakin ilmaisuissa, esimerkiksi sanassa filosofia, joka tarkoittaa rakkautta viisauteen. Kirkollisessa kielessä sofia viittaa erityisesti Kristukseen.

Pyhän Maria Pariisilaisen tsasouna

Kaipaatko hetken hiljentymistä yksinäisyydessä? Merenrannan idyllisessä tsasounassa (rukoushuoneessa) voit keskittyä elämän ydinasioiden ja oman sisimpäsi kuuntelemiseen.