Kulttuurikeskus Sofia - ravintoa sielulle ja silmille

Sofia on kaikille avoin kulttuurikeskus ja kohtaamispaikka. Järjestämme ajankohtaisiin kysymyksiin, kulttuuriin sekä henkiseen hyvinvointiin ja kasvuun liittyviä tilaisuuksia, kursseja ja seminaareja. Tavoitteenamme on herättää keskustelua, tarjota areena arvopohjaiselle pohdinnalle ja vahvistaa ihmisen henkistä kestävyyttä.

Sofian toiminta perustuu ortodoksiseen kristilliseen perinteeseen, jonka keskeisiä painopisteitä ovat henkisyys, yhteisöllisyys ja ekologisuus. Samalla edistämme yhteiskunnallista arvokeskustelua, suvaitsevaisuutta sekä idän ja lännen kulttuurien ja uskontojen keskinäistä ymmärtämystä.

Taide ja kauneus henkisenä ravintona ovat osa Sofian toimintaa. Taidegalleriamme vaihtuvien näyttelyiden äärellä voit pysähtyä hetkeksi tämän pöydän ääreen. Sofian merenrantakalliolla hiljaa levätessä voi kuunnella myös oman sydämen puhetta. Uskalla kuunnella muita ja ennen kaikkea itseäsi!

Ihmiselämän tärkeimmät asiat ovat hiljaisuuden asioita. Nykyinen elämäntapamme on vieraantunut hiljaisuudesta ja sen tärkeydestä. Sekä työssä että kotona elämme jatkuvan hälinän, kiireen sekä kuva- ja äänitulvan keskellä, ja muutumme vähitellen vieraiksi itsellemmekin. Sofian retriitit kutsuvat hengähtämään ja pysähtymään, kuuntelemaan oman elämän sanoja juuri tässä ja nyt. Hiljaisuuden retriitissä saat lähteä matkaan omaan itseesi. Voit levätä, rentoutua, vetää henkeä arjen paineista ja vaateista. Puhumattomuus antaa tilaa omille ajatuksille. Hiljaisuus auttaa selvittämään, mikä elämässä on oleellista ja merkityksellistä juuri nyt.

Näyttely

Sakari Marila, Aikamatka

Lue lisää

Hengen ravintoa kappeleistamme

Ihmisen elämä ei ole vain aineellista tai järjellistä. Henkeäkin tarvitaan. Hengen ravintoa saat kappaleissamme, jotka ovat avoinna kaikille rukousta ja hiljentymistä varten. Sinulta ei vaadita mitään. Olet tervetullut ihmeen äärelle.

Tutustu Sofian kappeleihin

Usein kysyttyä ortodoksisesta uskonnosta

Miksi ortodoksikirkossa seistään jumalanpalveluksessa? Saako istua? Mitä voi tehdä tai mihin osallistua? Onko pakko toimia tietyllä tavalla? Lue vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin!

Usein kysyttyä

Taustajärjestö: Suomen ortodoksisen kulttuurikeskuksen säätiö

Kulttuurikeskus Sofia on Suomen ortodoksisen kulttuurikeskuksen säätiön omistama ja ylläpitämä kansallinen kulttuurilaitos, jonka toiminta käynnistettiin Helsingin Kallvikinniemessä vuonna 2007. Suomen ortodoksisen kulttuurikeskuksen säätiö puolestaan on yksityisten ihmisten vuonna 2004 perustama toimija, joka tekee yhteistyötä eri kirkkojen ja järjestöjen kanssa.

Suomen ortodoksisen kulttuurikeskuksen säätiön hallitus 2022

  • Metropoliitta Ambrosius, puheenjohtaja
  • MaaneuvosTimo Kietäväinen, varapuheenjohtaja
  • Laamanni Antti Heikinheimo
  • Piispa Irja Askola
  • Kirkkoherra Markku Salminen
  • Professori Elina Vuola
  • Yhteiskuntasuhdejohtaja Ville Hulkkonen
  • Filosofian tohtori Olli Haltia

Suomen ortodoksisen kulttuurikeskuksen säätiö

Kallvikinniementie 35
00980 Helsinki
s-posti: kulttuurisaatio@sofia.fi
puh. 010 277 900