Sofian galleriassa: Heikki Marilan näyttely Palava pensas

Sofian galleriassa: Heikki Marilan näyttely Palava pensas

Taidemaalari Heikki Marilan näyttely Sofian galleriassa elokuun 2024 loppuun.

Kuvaako sana vai sanooko kuva? Ja mitä tapahtuu, kun ne kohtaavat? Heikki Marilan teosten lähtökohtana ovat joko olemassa olevat historialliset taideteokset tai esimerkiksi Raamatun kertomuksista tutut sanat ja lauseet, jotka hän yhdistää ekspressiivisesti toteuttamiin maalauksiinsa.

Tummanpuhuvat Die Apokalypse nach Dürer -sarja litografiat (2013–2014) ovat tulkintoja osasta Albrecht Dürerin 15 puupiirroksen sarjaa, jonka julkaisu vuonna 1498 nosti hänet aikansa graafikoiden eturiviin. Samalla kun Marila kokee Dürerin teokset edelleen hyvin ajankohtaisiksi, kuva-aiheiden hämärtäminen siirtää huomion yksityiskohtien runsaudesta sommittelun välittämään vahvaan tunne-elämykseen.

Esillä olevat maalaukset ovat syntyneet niiden niminä käytettyjen sanojen ja lyhyiden lauseiden pohjalta. Alussa oli siis sana, joka nopeat ja lähes abstraktit siveltimenvedot kohdatessaan avaa kuvan tulkinnoille ja edelleen syvemmille kulttuurisille merkityksille.

Heikki Marila (s. 1966) on sukupolvensa johtavia suomalaisia taiteilijoita. Hänet tunnetaan parhaiten suurikokoisista öljymaalauksistaan, jollaiset toivat hänelle arvostetun pohjoismaisen Carnegie Art Award -palkinnon 2012. Marilan retrospektiivinen näyttely nähtiin Helsingissä, Oulussa ja Turussa 2014–2015.

Marilan taiteen teemat kiinnittyvät monin tavoin pohjoiseurooppalaiseen aate- ja kulttuurihistoriaan. Raamatullisten aiheiden ohella hän on käsitellyt muun muassa teoksissaan 1600-luvun alankomaalaista tulppaanikauppaa, Suomen sisällissotaa ja tyhjeneviä teollisuuspaikkakuntia.

Timo Valjakka, näyttelyn kuraattori

Näyttelyyn on vapaa pääsy kulttuurikeskuksen aukioloaikoina, ma-su 8-15 ja muulloin varaustilanteen mukaan. Tiedustelut kulttuuri@sofia.fi, puh. 010 277 900.