Pyhän Antoniuksen kiusaukset

Sofian taidegalleria on avautunut. Esillä on taidemaalari Marjatta Tapiolan näyttely Pyhän Antoniuksen kiusaukset.

En olisi uskonut että sen kautta kohtaan Antoniuksen 50 vuoden päästä uudelleen. Hän oli kristillinen erakko Egyptissä 200-luvun loppupuolella. Siellä hän kasvoi syvälliseksi hengelliseksi ohjaajaksi ja luostariliikkeen perustajaksi.

Sen ajan riivaajat, demonit, olivat vahvasti fyysisiäkin hahmoja. Ne huusivat, haisivat, purivat. Näistä kertoo suomeksi vuonna 1978 julkaistu Antonios Suuren elämä, jonka piispa Athanasios on kirjoittanut.

Sen jälkeen demonit ovat muuttaneet muotoaan. Nyt minun ei tarvitse kuin mennä vaikkapa kauppakeskus Triplaan tai Rediin. Kiusauksia riittää.

Tämä näyttely on Sofian ensimmäinen uudessa galleriassa. Siihen Tapiola on tehnyt nämä maalaukset vartavasten. Omalla tavallaan se on Sofian esihistoriaa. Antoniuksesta on 1700 vuotta itäistä kristillistä historiaa nykypäivään. Näyttelytila Sofian pohjakerroksessa rakentaa meille kirkollisen kulttuurin pitkää perustaa sen varhaisista vaiheista saakka. Huima kaari – koko askeesi- ja mystiikkatraditio, Grünewald. Selvällä tavalla tähän mahtuvat myös Tapiolan maalaamat muotokuvat Sauli Niinistöstä ja Sirkka Hämäläisestä. Monella tavoin hekin ovat syvällisiä totuuden etsijöitä, ihmisiä jotka ovat paljon kipuilleet elämässään.

Sofia on mainio paikka tälle uniikille näyttelylle. Täällä olemme salaisuuksien lähteillä, etsimässä viisautta. Tilaa on meidän kaipauksellemme, kasvulle ja kirkastumiselle. Pyhyydelle. Pyhä Antonius kypsyi kohtaamalla ja nitistämällä aikansa houkutukset. Kiusaukset eivät lopu. Niinpä ihmisyyden pitkä historia antaa kannustukseksi meillekin esimerkkejä ponnistelusta ja voitoista.