Pyhä Viisaus

Sofia-keskuksessa oli äskettäin harvinaislaatuinen kansainvälinen tapahtuma. Täällä julkaistiin uusi teos, joka arkkitehtonisesti ja hengellisesti esittelee 37 Sofia-nimistä kirkkoa ympäri maailmaa. Teos on ortodoksisten kansanedustajien kansainvälisen järjestön julkaisema. Heidän edustajinaan oli vieraana poliitikkoja monesta maasta. Nyt Sofiassa esillä on myös näyttely näistä kirkoista.

Tunnetuin Hagia Sofia -kirkko on nykyisessä Istanbulissa. Hagia Sofia, suomeksi Pyhä Viisaus, viittaa Kristukseen jumalallisena viisautena.

Valitettavasti tämä kirkko, joka aiemmin toimi museona, muutettiin jälleen jokin aika sitten islamilaiseksi moskeijaksi. Muutoinkin koko Turkista useimmat kristityt ovat 1900-luvulla joutuneet lähtemään maanpakoon.

Mainittakoon myös, että sanana Sofia ei tässä yhteydessä viittaa pyhään marttyyri Sofiaan, joka kuoli vuonna 137. Vaikka Kulttuurikeskus Sofiassa muistellaan häntä rakkaudella, keskus kantaa Kristuksen nimeä Jumalallisen Viisautena. Tätä perinnettä se ekumeenisessa hengessä välittää tänäänkin pääkaupunkiseudulla ja paljon laajemminkin.