Suurena perjantaina

Kun olin lapsi tämä päivä, pitkäperjantai, tuntui vuoden pisimmältä. Leikkiä naapurin lasten kanssa ei saanut. Aurinko oli pilvessä. Oli kylmää.

Radiopalveluksessa ja varsinkin virsissä kuvailtiin masokistisesti Jeesuksen lihallisia kärsimyksiä. Tällainen kärsimysmystiikka ei purrut minuun. Pahinta oli yritykset syyllistää pikkupoikaa, ikään kuin Jeesus ristiinnaulittiin ”minun syntien tähden”.

Englannin kielen sana ”Good Friday” (Hyvä Perjantai) kuvaa täydellisesti päivän syvintä sisältöä. Voitto pahan valloista on evankeliumia, joka koskettaa kaikkea aineellista ja hengellistä. Kristuksen työ maailman elämän ja pelastuksen puolesta kertoo toivosta ja tulevaisuudesta, joka kestää.

Hyvyys ja rakkaus ovat paljon enemmän kuin sota, kärsimys tai kuolema. Emme kenties juurikaan ymmärrä Jeesuksen kärsimyksen ja kuoleman mysteeriä. Mutta me saamme sitä ihmetellä ja olla siten siitä osallisena.

Kirkkoveisuissa tulee selvästi esiin, miten Hänen inhimillisissä kärsimyksissäänkin on koko ajan läsnä – ei vain kärsivä ihminen vaan – kärsivä Jumala. Samalla suurena perjantaina alkaa jo näkyä ylösnousemuksen valoa.

”Ylistämme sinun kärsimyksiäsi oi Kristus. Ylistämme kärsimyksiäsi oi Kristus. Näytä meille myös voitollinen ylösnousemuksesi.”

Niinpä. Tämä päivä on koruton, hiljainen, mutta täynnä kiitollisuutta. Se on voitonpäivä pahan voimista. Tänään saamme lekotella, olla osallisina tästä. Huomenna sitten omalta osaltamme jatkamme taistelua hyvän puolesta.

Sofian kappelissa suurella viikolla