Suomalaista ruokaa uudella otteella: Sofian uusi keittiömestari kertoo

Suomalaista ruokaa uudella otteella: Sofian uusi keittiömestari kertoo

Sofiassa toimivan Ravintola Xenian henkilökunta sai vuoden vaihteessa kauan kaivatun vahvistuksen, kun Peter af Björksten aloitti keittiömestarin tehtävässä. Uuden ja energisen työntekijän aikataulusta löytyi juuri sopiva hetki istahtaaksemme ravintolan merimaisemien äärelle kuulemaan hänen taustoistaan ja visioistaan.

Vaikka työympäristö ja ravintolan tiimi ovat Peterille uudet, hän on silmin nähden kuin kotonaan. Eikä ihme, onhan porvoolainen ruoka-ammattilainen toiminut keittiömestarina jo yli 30 vuotta. Suurimman osan tästä ajasta hän on työskennellyt juuri kokous- ja koulutushotelleissa sekä lisäksi monien kotimaisten merkkihenkilöiden palveluksessa. Näiden tehtäviensä ohella Peter on ehtinyt vaikuttaa pitkään myös alansa koulutustehtävissä. Viimeiset kaksikymmentä vuotta hän on esimerkiksi pitänyt säännöllisesti eräoppaiden ruokatuotannon kursseja. Työuralle mahtuu myös noin viidentoista vuoden jakso yrittäjänä catering-alalla sekä erikoisherkkutuotteiden maahantuojana.

Kertoessaan uudesta työstään Sofiassa kokenut ammattilainen on selvästi innostunut. Aktiiviseen, mutta rauhalliseen tyyliin hän kuvailee heti kärkeen ruokafilosofiaansa: ruokaa ei ole tarkoitettu ainoastaan vatsan täyttämistä varten, vaan sillä pitää olla myös jokin tarina kerrottavanaan. Keittiömestari kertookin mielellään ravintolan asiakkaille käsillä olevien aterioiden taustoja.

Inspiraatiota ruokalistojen ideointiin Peter sanoo hakevansa vaihtuvista vuodenajoista. Lähestymistapa on sama, josta Xenian ravintolapäällikkö Katri Pirinen kertoi jo viime syksynä: Ruokalistat suunnitellaan kulloisenkin satokauden tuotteista. Esimerkiksi talvikaudella painotetaan juuresten käyttöä, ja vaikkapa kalat valitaan sen mukaan, mitä lajeja milloinkin vesistöistä on saatavilla. Tähän perusajatukseen Peter lisää, että oli kyse lounaasta tai päivällisestä, hänen ja Katrin yhteisenä suunnitelmana on tarjota ”suomalaista ruokaa Välimeren vaatteissa”. Kesän koittaessa asiakkaille tarjotaan mahdollisuuksia osallistua itsekin ruoanlaittoon: Sofian rannassa on hyvät puitteet opastaa herkullisten aterioiden valmistamiseen avotulella. Orgaanisena elementtinä tuli luo lisäksi ainutlaatuisen tunnelman ateriahetkeen. Tarkoituksena on myös järjestää grillauskisoja.

Uuden työpaikan nimi kiehtoo Peteriä. Hän tietää, että kreikankielinen sana xenia tarkoittaa vieraanvaraisuutta. Juuri tätä hyvettä keittiömestari haluaakin painottaa ravintolansa toiminnassa. Asiakkaisiin ei tule suhtautua vain asiakkaina, vaan pikemminkin arvokkaina vieraina. Jokaisen tulijan pitää voida tuntea itsensä tervetulleeksi.

Monista työtehtävistä liikeneviä vapaa-aikojaan keittiömestari Peter viettää rakkaalla mökillään saaristossa. Luonnon rauhassa myös ruoanlaittoon voi suhtautua hieman rennommin. Lomalla ateriat valmistuvatkin pääasiassa grillissä. Ravintola-alan moninaisten töiden lisäksi Peterillä on vuosien kokemus myös ammattitason valokuvaamisesta. Kuulijan onkin helppo ymmärtää, että sekä kulinaarisiin että visuaalisiin elämyksiin perehtynyt ammattilainen viihtyy uudessa työpaikassaan, ravintolassa, joka sijaitsee Kallvikinniemen kuvankauniissa maisemissa. Hän on selvästi mies paikallaan.

Kuva: Eetu Aaltonen.