Kokonaisvaltaista hyvinvointia luonnosta

Kokonaisvaltaista hyvinvointia luonnosta

Henkeäsalpaavan kaunis Kallahdenniemen harjumaisema, ympäröivä meri ja harmaassa marraskuussakin vihertävät korkeat mäntypuut ovat osa Kulttuurikeskus Sofian elämyksellisyyttä. Itse asiassa vastaavanlainen miljöö on Helsingissä harvinainen aarre, jota kannattaa tulla ihailemaan ajan kanssa – varsinkin kun samalla tulee edistäneeksi omaa hyvinvointiaan.

Tutkimusten mukaan luonnossa oleskelu laskee sykettä ja verenpainetta, vähentää stressihormonin eritystä ja poistaa lihasjännitystä. Luonnossa – ja erityisesti metsässä – käveleminen kohentaa kunnon lisäksi mielialaa. Jokamiehenoikeudet tarjoavat mahdollisuuden napsia mukaansa marjoja ja sieniä, ja kesäisin kotia voi koristaa kimpullisella luonnonkukkia. Entä oletko kokeillut halata puuta? Viherympäristöliiton mukaan yksikin kaarnantuoksuinen halaus antaa elimistöllesi aimo annoksen hyviä mikrobeja, jotka vahvistavat vastustuskykyä ja ennaltaehkäisevät allergioita.

Luontoyhteyden vahvistamista kaipaavalle kaupunkilaiselle Kulttuurikeskus Sofia onkin täydellinen hengähdyspaikka: itäisessä Helsingissä meren rannalla sijaitseva hotelli tarjoaa tauon arjen kiireistä, ja Ravintola Xeniassa voi nauttia rauhaisan aamiaisen tai lounaan ennen virkistävää metsäkävelyä.

Piipahdus Sofiassa on myös erinomainen vaihtoehto mökkilomalle – etenkin kun mökkimatkan voi taittaa kätevästi julkisilla kulkuvälineillä tai hurauttaa puolessa tunnissa autolla Helsingin keskustasta. Miksipä et vaikka viettäisi etätyöpäivääsi luonamme ja läppärin sammutettuasi suuntaisi rantaan hengittämään raikasta meri-ilmaa, halaisi käkkäräistä mäntyä ja nauttisi hiljaisuudesta?

Tämän hetken ailahtelevassa maailmantilanteessa yksi asia on varma: metsä hoivaa meitä. Se palauttaa meidät oleellisen äärelle ja opettaa olemaan läsnä hetkessä. Metsä ottaa meidät vastaan, kun sitä tarvitsemme.