Mosaiikkitaiteen saloja jakamassa

Mosaiikkitaiteen saloja jakamassa

Monet tuntevat Kulttuurikeskus Sofian korkeatasoisista taidenäyttelyistä. Harvempi tietää, että keskuksessa myös tuotetaan uutta taidetta. Saimme käydä tutustumassa Sofiassa studiotaan pitävään mosaiikkitaiteilijoiden ryhmään, Finnish Mosaic Loversiin. Tarkkuutta vaativan työnsä lomassa ryhmän ystävälliset jäsenet kertoilivat vierailijalle toimintansa taustoista ja tulevaisuudennäkymistä.

Jo kulttuurikeskuksen varhaisempina vuosina Sofiassa järjestettiin mosaiikkityön kursseja venäläisen taiteilijan Juri Jarinin johdolla. Vuonna 2016 nuoremman polven johtaviin mosaiikkitaiteilijoihin lukeutuvat serbialaiset Mirko Cetkovic ja Dusan Rafailovic saivat tehtäväkseen laatia keskuksen päärakennuksen ulkoseinään Kristuksen syntymää kuvaavan suuren mosaiikki-ikonityön. Suomessa käydessään Cetkovic otti samalla vastuulleen myös kurssien opettamisen. Puolivuosittain järjestetyt Mirkon mosaiikkikurssit saavuttivat pian suuren suosion, ja innokkaimmat osallistujat halusivat jatkaa yhteistä työskentelyä myös omalla ajallaan. Niinpä Sofian hotellin alakerrassa sijaitseva työtila muutettiin vuonna 2019 mosaiikkiateljeeksi. Samana vuonna taiteilijoiden ryhmä järjestäytyi ja alkoi tiedottaa toiminnastaan sosiaalisessa mediassa.

Tällä hetkellä Finnish Mosaic Loversin toiminta pyörii kahdeksan aktiivisen naisen voimin. Heidän viikoittaisten kokoontumistensa myötä studioon kerätyistä lukemattomien eriväristen kivi- ja lasipalojen kokoelmista muodostuu harmonisia taideteoksia. Monet teoksista esittävät luontoaiheita, toiset taas ikonimaisia lähikuvia menneiden aikojen pyhistä. Jokainen taiteilija työskentelee henkilökohtaisen pöytänsä ääressä omaa teostaan rakentaen, mutta samalla yhteinen työhuone tarjoaa heille erinomaiset puitteet vertaistuen jakamiseen. Yhdessä tekeminen ja siihen liittyvä ajatustenvaihto on synnyttänyt myös hyvän ryhmähengen näiden eri siviiliammatteja edustavien artistien välille.

Yhtenä mosaiikkityön viehätyksenä taiteilijat pitävät sitä seikkaa, että kivistä voi tehdä lähes mitä tahansa, käyttöesineistä aina millintarkkuutta vaativiin kirkollisiin töihin. Useimmiten harjoittelu aloitetaan yksinkertaisemmista aiheista. Kyselijä saa nähdä esimerkkejä toinen toistaan värikkäämmistä ja kauniisti asetelluista töistä kuten puutarhapöytien pinnoista ja asuntojen numerokylteistä. Taitojen karttuessa on mahdollista siirtyä myös vaativampien aiheiden kuten yksityiskohtaisten mosaiikki-ikonien pariin. Onpa eräs ryhmän kantavista voimista saanut suoritettavakseen tilaustöitäkin kirkkoja ja hautakiviä koristamaan.

Sofian taitelijat kertovat, että vaikka mosaiikkityöllä ja perinteisellä ikonimaalauksella on omat yhtymäkohtansa, mosaiikkien tekeminen on kuitenkin tavallaan vaikeampaa. Siinä missä maalari voi korjata virheensä lisäämällä uuden maalikerroksen, mosaiikkitaiteilija joutuu purkamaan liimaamansa kivet pois alustalta.
Työ vaatii myös oikeanlaisten kivien leikkaamista juuri oikean kokoisiksi ja muotoisiksi. Kivien väleihin jäävät raotkin tuovat mukanaan oman haasteensa. Toisaalta juuri tällaiseen työmuotoon liittyvä käsityöläistunnelma erottaa mosaiikkityön muista taiteen muodoista, ja tarjoaa siihen oman viehätyksensä.

Tulevaisuudessa taiteilijaryhmän jäsenet haluavat kutsua kaikkia mosaiikeista kiinnostuneita tutustumaan Sofian studion toimintaan joko yksin tai suuremmallakin joukolla. Suunnitelmana on myös tarjota lyhyitä ohjaushetkiä yksittäisille harrastajille. Tällaisille oppitunneille osallistuminen ei välttämättä edellyttäisi syvällisiä aiempia taitoja; liikkeelle voitaisiin päästä yksinkertaistenkin harjoitustöiden äärellä. Lisätietoja näistä mahdollisuuksista voi kysellä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen kulttuuri@sofia.fi.

Myös Mirko Cetkovicin seuraavien mosaiikkikurssien suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Seuraavan kerran serbialaisen mestarin on tarkoitus saapua Sofiaan maaliskuun 2023 kahdella viimeisellä viikolla. Lisätiedot tulevista kursseista ja ilmoittautumisesta julkaistaan vuoden vaihteen tienoilla Sofian nettisivuilla.
Kuitenkin jo ennen näiden suunnitelmien toteutumista mosaiikkitaiteesta kiinnostuneille on tarjolla iloinen mahdollisuus: Finnish Mosaic Lovers esittelee toimintaansa ja töitään Sofian adventtitapahtuman yhteydessä lauantaina 26.11.

Tervetuloa katsomaan ja kuulemaan lisää!