Tarunhohtoisen käsityökulttuurin äärellä Sofiassa

Tarunhohtoisen käsityökulttuurin äärellä Sofiassa

Vuodesta 2009 alkaen Kulttuurikeskus Sofiassa on toiminut lehtikultaukseen erikoistunut ateljee Kultaus Oy Snellman. Ateljeen ovesta sisään astuessaan ensikertalainenkin tajuaa olevansa tekemisissä huippuammattilaisten kanssa. Kultaajamestarit Raimo ja Mikko Snellman työskentelevät valtiollisten arvohuonekalujen, koti- ja ulkomaisten kirkkorakennusten osien sekä merkittävien taideteosten kultaustöiden parissa. Mestarien kätten jälki on tunnettu laajemminkin monille Helsingin keskustassa liikkuville. Sitä voi ihailla esimerkiksi Uspenskin katedraalin kupoleissa, presidentinlinnan aidassa, Valtioneuvoston linnan kellossa tai Esplanadin lavan koristelussa. Snellmanien yritys palvelee myös ikonimaalareita, jotka käyttävät teoksissaan lehtikultaa.

Raimo ja Mikko Snellmanin ateljee on ainutlaatuinen myös historiallisessa ja eettisessä mielessä. Työssään nämä kahden sukupolven mestarit keskittyvät yksinomaan perinteisiin lehtikultausmetodeihin, ja käyttävät raaka-aineenaan maailman ensimmäistä puhtaasti kotimaista ja ekologista lehtikultaa. Se tuodaan heille Tankavaaran lähijoista, Suomen Lapista. Mikään kultaharkkosäilö heidän ateljeensa ei kuitenkaan ole; parhaimmillaan tarkkojen mestarien työhuoneessa on muutama gramma kultaa kerrallaan.

Vaikka jalometalli on kallista ja harvinaista, kultaustyö ei kuitenkaan ole mitään salatiedettä. Vuosien varrella Raimo ja Mikko Snellman ovat järjestäneet Sofiassa kymmeniä viikonlopun mittaisia kursseja perehdytykseksi lehtikultauksen eri menetelmiin. Heidän ateljeensa ja siellä pidetyt koulutukset tarjoavat ainutlaatuisen kokemuksen: missään muualla Suomessa ei lehtikultauksen saloja voi opiskella mestaritason opettajien johdolla. Jo lyhyt hetki Raimon ja Mikon pöydän ääressä heidän kertomuksiaan kuunnellen saa turistinkin ymmärtämään, miksi Sofian kurssit ovat saavuttaneet niin suuren suosion. Heidän ateljeessaan kimmeltävää metallia tarkastellaan pintaa syvemmältä, alkaen sen alkuperästä ja historiallisista käyttötavoista aina filosofisiin merkitystasoihin asti. Ymmärrystä laajentavien tietosisältöjen lisäksi Snellmanien kurssilaiset saavat mahdollisuuden päästä myös käytännön kosketukseen tämän tarunhohtoisen materiaalin kanssa: mestarien yksilöllisessä ohjauksessa syntyy kultaustöitä, jotka kurssin päätyttyä saa ottaa mukaansa kotiin.

Kullan kimalluksen keskeltä syksyisen Kallvikinniemen hohtaviin väreihin astuva vierailija ihmettelee: Tällainenkin ainutlaatuinen aarre Sofiassa on! On ilo kuulla, että seuraavia kultauskursseja suunnitellaan jo. Täytyypä pysyä kuulolla.

Kuva: Raimo Snellman