Puhdasta ilmaa

Joulukuussa 2021, 360 kansainvälistä tutkijaa ja muuta asianosaista ratkoo turvallisen ilmaston ja puhtaan ilman ongelmia neljännessä Sofia Earth Forumissa ja netin välityksellä.

Sofian forumin primus motor, akateemikko Markku Kulmala muistuttaa Vanhan testamentin profeettoja, jotka näkivät selvästi aikansa valtavat uhkatekijät, ja jotka vaativat ihmisiä muuttamaan elämäntapansa. Profeettojen ja Markun välillä vallitsee myös selvä ero: Markku ei uhkaile meitä ”tulella ja tulikivellä” (Ps 11:6), vaikka hänellä kenties olisi syytä tehdä niin. Sen sijaan hänellä on meihin lempeä ja humaani perspektiivi. Hän luottaa siihen, että me haluamme yhä oppia ja ryhdistäytyä ilmastotekojen suhteen.

Kirkoissamme elämme nyt adventin, joulun odotuksen aikaa. Tähän ajanjaksoon on aina kuulunut myös joulupaaston viettäminen. Se on ollut – ja on yhä – konkreettinen kutsu yksinkertaisempaan elämään, johon kuuluu panostaminen kasvisruokavalioon ja elämänmenon hidastamiseen.

Näin sanoessani tunnen häpeää esipaimenena. En varsinaisesti siksi, että oma tapani paastota on ollut aika minimalistista, vaan toisesta syystä. Syy on siinä, että perinteisissä kirkoissa olemme aivan liiaksi ja yksipuolisesti spiritualisoineet uskomme, aivan kuin hengellisyydessä ja pelastuksessa olisi kyse pelkästään yksilömoraalin aineettomista muodoista. Tämä näkyy jopa Isä meidän -rukouksessa: sen sijaan, että sanoisimme ”anna meille anteeksi velkamme”, me typistämme sen muotoon ”anna meille meidän syntimme anteeksi”.

Kuitenkin me tiedämme, että kristillisessä traditiossa on korkea näkemys luonnosta, jonka Jumala on luonut hyväksi ja kauniiksi. Tänä päivänä meidän tulee oppia uudelleen ymmärtämään luonto ei ainoastaan objektina, vaan elämän keskeisenä realiteettina. Pitkistä saarnoista pitää siirtyä sitoutuneeseen toimintaan.

Olemme kiitollisia vihreälle liikkeelle, joka on kolkutellut omiatuntojamme vahvoilla eettisillä kannanotoilla 50 vuoden ajan. Tänään kiitämme erityisesti teitä, ilmaston ja ympäristön tutkijat. Työnne tulokset ovat kovaa faktatietoa, jota meidän kaikkien on syytä kuulla ja soveltaa elämässämme.

Lopuksi mainitsen, että olimme kutsuneet tähän tapahtumaan myös Moskovan patriarkaatin ja Vatikaanin edustajat. Pandemiatilanteesta johtuen he eivät päässeet paikalle. Joka tapauksessa, paavi Franciscuksen ensyklika Laudato Si’ palvelee meitä syvällisimpänä kristillisenä asiakirjana, joka ympäristöasioista on tähän mennessä kirjoitettu.