Harari ja johtajuusoppaat

Osaammeko tänä päivänä johtaa yritystä, virastoa tai seurakuntaa? Onhan maailma, jossa elämme 10 tai 100 kertaa mutkikkaampi kuin ennen. Tuntuu, että kaikki riippuu kaikesta.

Lentokentällä pysähdyn kirjakaupan uutuustiskille joka reissulla. Näkyvimmin jatkuvasti ovat esillä populaarit johtajuusoppaat, Yuval Hararin teosten ohella. Olen toisinaan lukaissut niitä lennon aikana. Monet niistä ovat kulttuurisesti jatkoa ”Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa” -kirjallisuudelle.

Pitäiskö myös meidän piispojen ja pappien vihdoin mennä tämän kirjallisuuden hyllylle ja lukea oppaita markkinoinnista ja johtajuudesta? Ehkä kannattaisi niitä ainakin testata. Sillä useilla perinteisillä kirkoilla menee nykyään huonosti.

Toisaalta syvällisiä oppaita ihmisen spirituelliin kasvuun ja itsetuntemukseen löytyy myös omasta hengellisestä perinteestämme. Minua on joskus mykistänyt esimerkiksi hiljentymisen klassinen opas Jeesuksen rukous. Johannes Siinailaisen Portaat on loistavasti ja miltei 1500 vuotta sitten strukturoitu opaskirja paratiisia kohti matkasta, jossa on 30 porrasta.

Varmasti jokainen sukupolvi kirjoittaa uusia oppaita henkiseen kasvuun ja johtajuuteen. Myös kirkoissa on korostetummin kuin ennen tarvetta piispojen ja pappien aidon itsetuntemuksen kautta tarve oppia litteää organisaatiota ja epäautoritaarista johtajuutta.

Henkisen kypsyyden ja laaja-alaisuuden kasvattamiseksi suosittelen myös Kansallisteatterin uutta näytelmää Sapiens. Se nimittäin voisi kannustaa meitä 70.000 vuoden jälkeen uuteen kognitiiviseen käänteeseen ja luovuuteen. Silloin saisimme perspektiiviä pohtia monia ihmisyyden ratkaisemattomia eettisiä kysymyksiä eikä vain turvautua fiktioon kuolemattomasta superihmisestä.