Pyhä marttyyri Johannes

Sata vuotta sitten huhtikuussa 1918 Joensuussa Johannes Karhapää, nuori innokas ortodoksi, uskonnonopettaja ja kirkon rakentaja, ammuttiin 33-vuotiaana valkoisten toimesta laittomasti ja punaiseksi epäiltynä.

Lauantaina 13.7.19 ortodoksinen kirkko lukee hänet pyhien ihmisten joukkoon. Näin kirkko tekee historiaa. Hän on ensimmäinen suomalainen marttyyri, jonka pyhyyden kirkko näin virallisesti tunnustaa.

Marttyyriltä kaikki on ”mennyttä” paitsi sielun pelastus. Kärsimys ei tuota katkeruutta, vaan muuttuu karismaattisella tavalla kirkastavaksi, puhdistavaksi tapahtumaksi. Marttyyrin todistus on osallisuutta ristiin ja ylösnousemukseen.

Omalla tavallaan siinä on inhimillisen kauneuden ja arvokkuuden juuret. Monesti kristillisyyden voitto on erityisesti ollut luopumisessa, kärsimyksessä ja uhrissa. Tässä marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalainen on meille hengellinen esikuva. Hänen kunnioituksensa kannustaa meitä myös puhdistamaan mielemme 1918 vuoden tapahtumista.

Marttyyrien muisto ja rakkaus Kristukseen välittävät elämäämme sen syvintä hengellistä ulottuvuutta. Kun he elävät Jumalan kirkkauden maailmassa, mekin saamme elää.

Pyhä Johannes Sonkajanrantalainen (mosaiikki-ikoni: Mirko Cetkovic)