KIRJAVINKKI: Samuel Davidkin: Sodomasta pohjoiseen

Kiinnostava romaani on joskus myös kulttuurikirja. Tällainen on Samuel Davidkinin teos Sodomasta pohjoiseen (Johnny Kniga, 2017; 363 sivua).

Rikosromaanina se on erittäin mukaansa tempaava ja ajankohtainen. Kansainvälinen asekauppa ja Lähi-idän tulehtunut poliittinen tilanne johtavat jopa Helsingissä Israelin Mossadin, USA:n ja Venäjän mafian yhteentörmäykseen.

Davidkin käsittelee runsaasti pahuuden ongelma. Siinä ei kuitenkaan kieriskellä, vaan tarkastellaan monipuolisesti elämän ainutkertaisuutta ja rajallisuutta. Käy ilmi, että kirjailija on lukenut Shakespearensa ja Machiavellinsa.

Uskonnollinen näkökulma on monin tavoin esillä. Helsingin synagoga tulee lukijalle tutummaksi. Sehän oli vahvasti läsnä jo Davidkinin edellisessä romaanissa Esikoisten lunastus. Rikostutkijat Leo Asko ja Daniel Janovsky välittävät aidontuntuisen kuvan juutalaisesta perinnöstään, muistin ja uskonnollisuuden merkityksestä totuuden ja oikeudenmukaisuuden etsimisessä. Lukiessa tätä kirjaa jäin miettimään kuinka paljon enemmän kuin tiedämme, olemme kristittyinä velkaa Vanhan testamentin hengelliselle viisaudelle ja miten voimme ottaa oppia juutalaisen kulttuurin vahvasta identiteetistä myös tänään.

Nautinnollisia lukuhetkiä. Odotan jo Davidkinin seuraavaa teosta.